مشورت با دیگران‏ آثار و  فواید بسیارى دارد، از جمله:
– احتمال خطا را کم مى‏کند.
– استعدادها را شکوفا مى‏کند.
– مانع استبداد مى‏شود.
– مانع حسادت دیگران است. اگر با مشورت کامیاب شدیم چون دیگران رشد ما را در اثر فکر و مشورت خودشان میدانند نسبت به ما حسادت نمی ‏ورزند. فرزندى که رشد میکند هرگز پدرش به او حسادت نمی ‏ورزد، چون رشد او را بازتابى از رشد خود میداند.
– امداد الهى را به دنبال دارد، در فرهنگ دینى ماست که «یداللّه مع الجماعه»
– استفاده از آراء دیگران طرح را پخته و جامع مى‏کند. «من شاور الرجال شارک فى عقولها»
– مشورت نوعى احترام به مردم است، ممکن است در مشورت حرف تازه‏اى به دست نیاید ولى احترام به شخصیّت مردم است.
– وسیله شناخت دیگران است.
تا مرد سخن نگفته باشد
عیب و هنرش نهفته باشد
– با مشورت می توان درجه علمى، فکرى، تعهّد و برنامه ‏ریزى افراد را شناخت.
سؤال: آیا مشورت پیامبر با مردم جنبه ظاهرى داشت؟
پاسخ: هرگز، زیرا اگر مشورت مى‏فرمود و خلاف آن را انجام مى‏داد نه تنها به امّت احترام نگذاشته بود، بلکه به نوعى روح آنان را جریحه‏دار مى‏کرد.
پیامبر اکرم‏صلى الله علیه وآله در جنگ‏هاى بدر، اُحد، خندق، حدیبیه، جنگ با بنى‏قریظه و بنى‏نظیر و فتح مکّه و جنگ تبوک با مسلمانان مشورت فرمود.
مشورت در مسائلى است که مربوط به مردم باشد، ولى در امورى که مربوط به خداوند است نظیر بعثت، امامت و عبادت، جاى مشورت نیست. نماز پیمان الهى است، «الصلوه عهد اللّه» عهد خدا را باید انجام داد و نیازى به مشورت ندارد. امامت و رهبرى امّت نیز عهد الهى است، زیرا همین که حضرت ابراهیم از خداوند درخواست کرد که نسل او رهبر جامعه شود، خداوند فرمود: رهبرى و امامت پیمان و عهد من است و سپردن آن مربوط به گزینش من است نه دعاى تو و اگر از شخصى ظلمى سربزند لایق رهبرى نیست، «لاینال عهدى الظالمین» پس در رهبرى امّت، باید تسلیم او باشیم، چنانکه قرآن مى‏فرماید: «انى جاعلک للناس اماماً» امامت به انتخاب من است.
اسلام دین جامع و کامل است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • تست امنیتی *